Wykonanie
Pisałam o tym kilkukrotnie, że bardzo lubię piec ciasta warstwowe, które wymagają cierpliwości i czasu, także nic
dziwnego, iż zdecydowałam się przyrządzić kolejnego już Napoleona. Tego typu
torty są bardzo popularne u naszych wschodnich sąsiadów."Biały Napoleon" jest
tortem okazałym i stosunkowo prostym, więc powinny z nim sobie poradzić osoby średnio-zaawansowane w kuchni.Dla mnie to ciasto ma coś ze smaku ptasiego mleczka...jednym słowem jest przepyszne!Gorąco polecam!Podobne przepisy:
Czekoladowy Napoleon - przepisAzerbejdżański napoleonek - przepisMarlenka - przepisMikado - przepisPlaster
miodu - przepis

Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na masę:450 gramów masy krówkowej/kajmaku (najlepiej kupić firmy Gostyń)2
jajka, w temp. pokojowej4 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej500 ml pełnego
mleka500 ml
śmietany kremówki 36% (w UK double cream), prosto z lodówki2 łyżki
cukru pudruWykonanie:1. Zmiksuj
jajka ze
skrobią, nie może być grudek.

2. Wlej do masy 1/4 szklanki
mleka. Wymieszaj.

3. Pozostałe
mleko zagrzej.4. Do ciepłego
mleka wlewaj cienkim strumieniem masę jajeczną. Mieszaj bardzo intensywnie, aby z
jajek nie zrobiła się jajecznica. Gotuj cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstaw ją do lekkiego przestudzenia.

5. Do wciąż gorącej masy budyniowej dodaj masę
krówkową. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Budyń można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Pamiętaj, aby wtedy przykryć miskę folią spożywczą, ma ona dotykać wierzchu masy. Nie powstanie wtedy kożuch.6. Kiedy warstwy ciasta będą upieczone i zimne ubij
bitą śmietanę, dodając przy końcu dwie łyżki
cukru pudru.7. Wymieszaj
śmietanę z zimną masą.


Składniki na ciasto:80 gramów miękkiego
masła, w temp. pokojowej2
jajka, w temp. pokojowej100 gramów
cukru300-350 ml
mlekapół łyżeczki
proszku do pieczenia800-900 gramów
mąki pszennejWykonanie:1. Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą i kremową masę.

2. Miksując na najmniejszych obrotach dodawaj po jednym
jajku (mnie przez przypadek wpadły od razu dwa). Następnie dodaj
mleko.

3. Przesiej do miski jakieś 150 gramów
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia.

4. Miksuj przesiewając co jakiś czas resztę
mąki.

5. Przełóż ciasto na stolnicę, kiedy będzie zbyt gęste, aby je miksować, i dodaj resztę
mąki, zagnieć.

6. Podziel ciasto na 4 części.

7. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

8. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i podziel ją na 4 równe kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ma
mieć średnicę około 23 cm. Nie martw się, jeżeli ciasto jest nieregularnie rozwałkowane.9. Nakłuj placki w kilku miejscach widelcem.

10. Piecz każdy placek osobno i na papierze, na którym był rozwałkowywany. Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni C. Upieczone placki będą łatwo odchodzić od papieru.11. Przygotuj i upiecz w ten sam sposób pozostawione w lodówce 3 kawałki ciasta.12. Znajdź w domu talerz/pokrywkę o średnicy 21 cm. Kiedy placki będą jeszcze gorące za pomocą talerza nadaj im regularny kształt, odkrawając zbędne części.

13. Zbędne kawałki ciasta pokrusz na mniejsze części, posłużą za dekorację.

14. Odstaw warstwy do całkowitego wystudzenia. Są kruche, więc postępuj z nimi delikatnie.

15. Rozsmaruj masę na warstwach ciasta (leciutko dociskaj każdą z warstw), a także na jego bokach i wierzchu.16. Boki ciasta udekoruj przygotowanymi wcześniej okruszkami.17. Wstaw ciasto na 8-12 godzin do lodówki, aby placki zmiękły.


Smacznego :)Inspiracja